Nederlandse wereldkampioene freediving overwint in Mexico


15 november, la Paz – Regerend wereldkampioene freediven Jeanine Grasmeijer (22) nam afgelopen week deel aan de wereldbekerwedstrijd ‘Big Blue’ in Mexico. Hier versterkte zij haar positie aan de top door de World Cup te winnen. Haar beste prestatie behaalde ze op haar kampioensonderdeel Free Immersion. Daarnaast behaalde ze podiumplaatsen op de overige twee wedstrijdonderdelen Constant Weight en Constant Weight No Fins.

Voor de jonge freedivester was dit een belangrijke afsluiting van een succesvol seizoen. Ze deed mee aan alle drie dieptedisciplines, maar behaalde het beste resultaat opnieuw op het onderdeel Free Immersion. Grasmeijer dook naar een diepte van -81 meter en weer terug in 3 minuten en 49 seconden. Deze duik bezorgde haar de eerste plaats in het algemeen klassement. Tweede en derde plaats gingen naar Sofía Gomez Uribe (COL) en Ashley Futral-Chapman (USA). Bij de mannen waren de winnaars respectievelijk Alexey Molchanov (RUS), Kurt Chambers (USA) en Davide Carrera (ITA).

Freediven is een extreme onderwatersport bestaande uit diverse disciplines. De bekendste zijn de diepte disciplines, waarbij de duiker zich op geleide van een duiklijn naar grote dieptes beweegt. Bij het freediven worden geen persluchtflessen gebruikt, de duiker gebruikt slechts de lucht in zijn of haar longen. De sport draait om extreme lichamelijke en mentale beheersing.

Grasmeijer behaalde een derde plaats met een duik naar -80 meter bij het onderdeel Constant Weight, waarbij de freediver gebruik maakt van een monovin. Ze werd deelde de eerste plaats met -55 meter op het onderdeel Constant Weight No Fins, waarbij de freediver zich enkel bedient van schoolslag. Bij Free Immersion gebruikt de freediver de verticale duiklijn om zich, terwijl hij zijn adem inhoudt, naar beneden te trekken en weer terug.

De jaarlijkse Big Blue vindt plaats in La Paz, Mexico. De duikers starten vanaf een platform in de Zee van Cortez waar het circa 150 meter diep is. Freedivers blijven in de wedstrijd minutenlang onder water om op vooraf aangekondigde diepte een tag op te duiken als bewijs van hun prestatie.

Grasmeijer maakte in 2013 naam in de sport, nadat zij als jongste dame in de geschiedenis het wereldrecord Free Immersion op haar naam zette. Ze dook naar -90 meter en kwam weer boven na 4 minuten en 17 seconden. Het record werd echter 10 dagen later verbroken door de Russische ‘Queen of Freediving’ Natalia Molchanova, die in augustus dit jaar voor de kust van Ibiza vermist raakte.