Nederlandse freedivekampioene naar nieuwe diepten


25 oktober, Maastricht – Kersverse wereldkampioene Jeanine Grasmeijer (22) neemt komende week deel aan de prestigieuze freedivewedstrijd ‘Big Blue’ in La Paz, Mexico. Op dit 9-daagse evenement gaat het erom wie het diepst kan duiken op één adem.

Grasmeijer werd in september jongstleden wereldkampioene in het freediven tijdens de AIDA Depth World Championships. Hiervoor trok zij zich aan een verticale duiklijn naar een diepte van 82 meter en weer terug, een discipline dat bekend staat als ‘free immersion’ terwijl ze haar adem drieënhalve minuut inhield. In Mexico zal ze een poging wagen het Nederlandse record ‘Constant Weight’ te breken, een discipline dat uitgaat van hetzelfde principe – zo diep mogelijk gaan op één adem – met behulp van een monovin en vinzwemtechnieken. Het wereldrecord ligt bij de vrouwen op 101 meter (op naam van de Russische Natalia Molchanova) en bij de mannen op 128 meter (zoon Alexey Molchanov). Tijdens de internationale Big Blue die van 1 tot 9 november plaats vindt in La Paz zullen atleten uit meer dan 20 landen het tegen elkaar opnemen.

Freediven is een bijzondere onderwatersport die draait om longinhoud en extreme mentale beheersing. De bekendste vorm van freediving gaat de diepte in, maar er zijn ook een aantal zwembaddisciplines. Bij het freediven worden geen persluchtflessen gebruikt, de duiker gebruikt slechts de lucht in zijn of haar longen.

Grasmeijer beoefent deze extreme sport sinds 2012. Ze kwam er voor het eerst mee in aanraking tijdens een backpackreis door Zuid-Oost Azië. Niet minder dan 1,5 jaar later zette de Maastrichtse student een wereldrecord op haar naam (Free Immersion). Ze dook naar 90 meter en weer terug in 4 minuten en 17 seconden en is daarmee de jongste vrouwelijke wereldrecordhoudster ooit. Inmiddels is zij met 22 jaar ook de jongste wereldkampioene in de sport en tienvoudig Nederlands recordhouder.