Jeanine start crowdfunding project op Wijzijnsport.nl


Attentie: Klik hier voor het project!

Duiken naar dieptes die men zich niet kan voorstellen, zonder persluchtflessen. Mijn adem 7 minuten inhouden. Mijn naam is Jeanine Grasmeijer (23), regerend wereldkampioene in de discipline Free Immersion. Ik ben een freediver.

Freediving is een ‘mind over body’ sport. Stel je voor: Je duikt in de zee naar zo’n 30 meter diepte met niets dan de lucht in je longen. Je hebt 10 verdiepingen aan water boven je en het duurt minstens 30 seconden voordat je weer boven bent om adem te halen. Wat voel je bij die gedachte? Angst, paniek? Of blijf je kalm en beheerst? Als je rustig kan blijven zit je goed, want paniek verbruikt meer zuurstof in het lichaam dan wat dan ook. Freediving is dan ook voor 20% een fysieke aangelegenheid en voor 80% mentaal. Persoonlijk heb ik nog nooit ergens zoveel rust gevonden, als diep onder de oppervlakte. Het freediven dwingt me om alle bijgedachten te laten gaan en te focussen op waar ik ben, het nu. Een voorrecht om zo nu en dan te kunnen doen in deze drukke wereld.

Jeanine3kl

Foto: Daan Verhoeven

Ik begon met freediven op mijn 18e, als een zwemliefhebber en iemand die de wereld onder het wateroppervlak waardeerde. Op reis na mijn VWO deed ik in Thailand eerst een normale duikcursus en vervolgens, niet tevreden met alle zware duikapparatuur, zocht ik een freediveschool op. Dat was het begin van een avontuur.

90 meter diep

Anderhalf jaar later, op mijn 20e, zette ik namelijk als jongste vrouwelijke freediver in de geschiedenis een wereldrecord: 90 meter diep op één ademteug, in de discipline Free Immersion. Hierbij maakt de freediver gebruik van de duiklijn om zich naar beneden en weer omhoog te trekken. De duik duurde 4 minuten en 19 seconden. Kort daarna plaatste ik mezelf 2e op het AIDA Individual Depth World Championships ’13 in de discipline No Fins, waarbij de freediver schoolslag zwemmend naar beneden en naar boven gaat. Ik dook naar 60 meter, een nieuw Nederlands record en vooralsnog de 4e beste prestatie ter wereld bij de dames.

Nog twee jaar later in September 2015, werd ik wereldkampioene Free Immersion tijdens de AIDA Individual Depth World Championships ’15 met een duik naar 82 meter. Een droom die uitkwam, zeker na het hebben (maar ook weer verliezen) van mijn wereldrecord. Momenteel mag ik mezelf de op één na beste vrouwelijke freediver ter wereld noemen op de dieptedisciplines. Een positie waar ik als 18-jarige backpacker niet eens van had kunnen dromen.

Hard werken

Maar niet alles zit mee. Trainen in Nederland is geen makkie, want het water is hier koud en de diepte… laten we het daar maar niet over hebben. Veel mogelijk in het zwembad, maar zwembadwater is schaars in Maastricht, waar ik studeer, en bovendien worden dingen bemoeilijkt doordat freediven nog steeds een ‘gevaarlijk’ imago heeft en ik niet overal welkom ben. Sponsoring is lastig, omdat het een te kleine, onbekende sport is in Nederland. Mijn universiteit kan mijn om bureaucratische redenen geen topsportstatus geven, wat mij anders gratis toegang had gegeven tot sportfaciliteiten. Ondertussen studeer ik wel Geneeskunde en moet ik het geld voor mijn wedstrijden en training zelf verdienen door middel van bijbaantjes. Het is hard werk.

Desondanks heb ik het afgelopen jaar mijn bachelor gehaald en op wat lager pitje kunnen freediven. Maar in 2015-2016 heb ik, voor ik aan mijn co-schappen begin, een tussenjaar genomen. Het winnen van de wereldtitel was één van mijn doelen dit jaar, maar ik ben nog niet klaar. Op 22 April is op Long Island, Bahamas, de Vertical Blue, één van de meest prestigieuze wedstrijden in de freedivewereld. 40 van de 42 deelnemers behoren tot de absolute top van de wereld, waaronder ik.

Jeanine4kl

Foto: Marian Groot-Wassink

Trainen voor een nieuw wereldrecord

Maar Long Island is duur. En om in de buurt van de medailles te komen heb ik een minimale trainingsperiode nodig van ca 6 weken. Dieptetraining is een langzaam proces, je traint door elke dag een paar meters dieper te gaan en je zelfvertrouwen op te bouwen. Dieptetraining in Nederlans is lastig, daarom bereid ik me deels voor in de Bahamas, deels in het (goedkopere) Egypte. De afgelopen maanden ben ik er in geslaagd om genoeg geld bij elkaar te krijgen voor de wedstrijd, maar niet voor de training. Ik heb nog een gat van 2000 euro in mijn budget voor de vluchten naar en het verblijf in Egypte en Long Island, en het gebruik maken van trainingsfaciliteiten daar.

Freediving is een record sport. Winnen is mooi, maar wat iedere freediver echt wil, is zijn grenzen verleggen. Om dieper te gaan dan hij of zijn ooit eerder is geweest. Met voldoende training zal ik in staat zijn om mijn grenzen te herdefiniëren. En vast te leggen op een diepte waar nog geen vrouw ooit is geweest. Elke dag die ik meer kan trainen is een stap dichterbij een nieuw record!

Help mij om mij voor te bereiden op dit belangrijke evenement en nieuwe diepten te bereiken!

Ga naar wijzijnsport.nl en help mee!

Voor vragen aan mij persoonlijk, over dit project of de givebacks kun je me altijd mailen met jeanine@grasmeijer.com