Jeanine duikt naar -92 meter en zet nieuw wereldrecord


6 sept, Kralendijk– Freediver Jeanine Grasmeijer (23, Emmen) heeft vandaag een wereldrecord gebroken door met één ademteug naar -92 meter diepte te duiken. Zij zette dit wereldrecord tijdens de Deep Sea Challenge op Bonaire, Nederlandse Cariben.

Jeanine trok zichzelf met behulp van de duiklijn naar beneden tot -92 meter en weer terug, en bleef daarbij minutenlang onder water. Na exact 3 minuten en 46 seconden kwam ze terug naar de oppervlakte en gaf daarbij een volledig surfaceprotocol af, reden voor de juryleden om de duik goed te keuren. Jeanine breekt hiermee het vorige wereldrecord van wijlen de Russin Nataliia Molchanova (-91 meter, Kalamata), die afgelopen jaar voor de kust van Ibiza verdween.

Het nieuwe wereldrecord van Jeanine is in het discipline Free Immersion, waarbij de freediver zich met behulp van een verzwaarde duiklijn tot de gewenste diepte trekt. Bij de andere twee dieptedisciplines in het freediven mag de freediver de lijn niet aanraken, maar zwemt ofwel met vinnen (Constant Weight) ofwel zonder hulpmiddelen (Constant No Fins) naar beneden en weer omhoog. Freedivers mogen alleen gebruik maken van de lucht in hun longen en voor hun duik geen zuurstof ademen. De gemiddelde duiktijd ligt tussen twee en vier minuten.

Ze heeft zich voor afgaand aan haar wereldrecordpoging twee maanden voorbereid op Lanzarote, Spanje. ‘Ik ga elke dag een paar meter dieper om het zelfvertrouwen op te bouwen voor de volgende duik. Het is een langzaam proces. Je lichaam moet wennen aan de druk van het water.’

Jeanine beoefent het freediven sinds 2012. Ze werd ontdekt tijdens een freedivecursus in Thailand, toen bleek dat ze zonder enige oefening in staat was 5 minuten haar adem in te houden. Haar instructeur moedigde haar daarop aan om wedstrijden te gaan doen. Niet minder dan anderhalf jaar later brak Jeanine voor de eerste keer het wereldrecord Free Immersion (-90 meter) tijdens in Kalamata, Griekenland. Als 20-jarige werd ze daarmee de jongste vrouwelijke wereldrecordhouder in de sport. Vorig jaar september werd ze wereldkampioene Free Immersion tijdens het WK Freediven in Limassol, Cyprus. Wanneer Jeanine niet haar adem inhoudt,  studeert ze geneeskunde aan de Universiteit Maastricht.

Klik hier voor de website van de DeepSea Challenge Bonaire.

Foto’s: Door Kimmo Lahtinen. Voor hogere kwaliteit neem contact op.